2011. március 27., vasárnap

KLASSZIKUS LASAGNE

Giorgio Locatelli szerint a lasagne nem frissen, hanem másnap a legjobb. Az én családom nem osztja ezt a véleményt, mert nálunk aznap elfogy a háromnegyede, ahogy a sütőből kiveszem. A fiam a sajtot imádja a tetején, így igyekszem nagy mennyiségű mozzarellát használni.

Íme a recept:

50 dkg darált marhalapocka
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
1 dl száraz vörösbor
1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
bazsalikom, kakukkfű
só, bors
250 gramm friss vagy száraz lasagne tészta


a besamelhez:


10 dkg vaj
6 dkg liszt
8 dl tej 

fél frissen reszelt szerecsendió
10 dkg frissen reszelt parmezán (Grana Padano)


20 dkg mozzarella




A vöröshagymát apróra vágjuk, olívaolajon megpirítjuk. Ha félig puhult, mehet hozzá a reszelt vagy zúzott fokhagyma. Amikor üveges lett, hozzátesszük a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, bazsalikom, kakukkfű. Ha megpirult, hozzáöntjük a vörösbort. Fedő alatt kb. 20 percig pároljuk, közben időként megkeverjük. Ha megfőtt, hozzátesszük a paradicsomot, ezzel kb 5 percig főzzük közepes hőfokon. Ha száraz tésztával dolgozunk, forró sós vízben 3-4 percig főzzük. Tovább nem szabad, mert szét fog szakadni. Egyszerre csak 3-4 darabot tegyünk a fazékba, különben összetapadnak.Ha friss tésztánk van, azt is érdemes legalább 1 percre forrásban lévő vízbe helyezni. Ezután hozzálátunk a besamel készítéséhez: a vajat kis lábosban felolvasztjuk és hozzátesszük a lisztet. Picit hagyjuk pirulni, fontos hogy még fehér maradjon a színe, ne barnuljon meg. Ha átforrósodott a liszt, kézi habverővel folyamatosan keverve hozzáöntjük a tejet. Ezzel alaposan összefőzzük. Nem szabad, hogy liszt íze maradjon, akkor jó, ha ez eltűnik. Sózzuk, szerecsendióval ízesítjük. A tűzről levéve hozzáreszeljük a parmezánt. Ezután veszünk egy tűzálló tálat, és egy vékony réteget elhelyezünk benne a húsos raguból. Erre ráfektetünk szépen, rendezetten annyi tésztalapot, hogy befedje a tepsinket. A tésztára jön a húsos ragu, rá besamel, ismét tészta. Ezt addig folytatjuk, amíg van tésztánk. Az utolsó réteg tésztát besamellel megkenjük, és erre vékonyra szeletelt mozzarellát fektetünk. 180 fokos sütőben lefedve kb 40-50 percet sütjük, majd fedő nélkül a sajtot 190 fokos sütőben rápirítjuk. Kicsit hűlni hagyjuk, és utána szépen szeletelve tálaljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése