2011. március 22., kedd

SERTÉSSZŰZ FŰSZERES SZILVAMÁRTÁSSAL, KUKORICA PULISZKÁVAL

Túl vagyunk az idei első, hosszú hétvégén. A 4 napot nem csak főzéssel töltöttük, de a március 15.-ét igyekeztünk méltóképpen megünnepelni, méghozzá ezzel a remek fogással.  A sertésszűz sokáig ambivalens volt számomra, mert folyton agyonsütve találkoztam vele,  mostanában azonban egyre jobban megkedvelem. Ha az itt leírt módon készítik el, egy omlós, puha, malac ízű finom husit látnak majd a tányérjukon. Aki pedig nem szereti a puliszkát, nyugodtan válasszon hozzá más, kedvére való köretet.



500 ml tej
500 ml húsleves
250 gramm kukoricadara



kb. 60 dkg sertésszűz
20 dkg bacon
majoranna
1 ág rozmaring
2 ág kakukkfű


75 dkg fagyasztott szilva
5 dkg vaj
1 kiskanál barna cukor
őrölt szegfűszeg
fahéj
őrölt gyömbér


Először a puliszkával indulunk. A tejet, húslevest ( ha valakinek leveskockája van, az is jó erre a célra) egy lábosba tesszük és felforraljuk. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a kukoricadarát. Kb. 40-45 perc alatt lesz sűrű massza, eközben azonban folyton keverjük, mert könnyen odaéghet, a tűzhelyet alacsony hőfokra állítsuk. Ha elkészült, zsírpapírral bélelt őzgerinc formába öntjük és betesszük 160 fokos sütőbe kb 60 percre. Akkor jó, ha kívűl egy aranybarna réteget kap, megpirul.
Amíg sül, a bacont alufóliára fektetjük, rá keresztben a szüzet. Megszórjuk, borssal, majoranával,majd ráfektetjük a majorannát és rozmaringágat. Mindkét végéről a bacont ráhajtogatjuk, és szorosan rátekerjük az alufóliát is. Hűtőben pihentetjük.Csak tálalás előtt fél órával kezdjük el megsütni.




Amíg a hús pihen, elkészítjük a szilvamártást. Vajat lábasban felmelegítünk, rátesszük a cukrot, ha elolvadt, mehet a kiengedett, vagy kicsit még fagyos szilva. Hozzáadjuk a fűszereket és fedő alatt kb. 20 perc alatt készre főzzük. Vigyázat, a szilva ne menjen szanaszét, még legyen tartása, a tányéron legyen felismerhető!
Ha kész, elővesszük a szüzet és az alufóliával együtt tepsibe helyezzük 190 fokos sütőben 25 percig sütjük. Ha kész, lefejtjük az alufóliát és serpenyőben mindkét oldalát magas lángon megpirítjuk. Szeletelés előtt vágódeszkán 5 percig pihentetjük. A puliszkát is vágódeszkára borítjuk, a zsírpapírt eltávolítjuk, és szeletekre vágjuk. A mártással együtt melegen tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése