2011. december 11., vasárnap

AVOKÁDÓS BURGONYASALÁTA FÜSTÖLT LAZACCAL


Mindenki készül a karácsonyra, már biztosan tervezgetitek milyen újdonsággal vagy éppen hagyományos, klasszikus karácsonyi menüvel kápráztatjátok el a kisebb-nagyobb családot. Nálunk a hal nem nagyon nagy kedvenc, például Mama egyáltalán nem eszik halat, így a halászlé fel sem kerül a menülistára. Mi azonban legalább Karácsonykor szívesen eszünk, így olyan salátát fogok készíteni előételként, amiben a hal füstölt lazac formában lesz jelen. És készítek természetesen hal nélküli változatot is. Így mindenkinek talál magának kedvére valót, és még a hal, mint kötelező eleme a karácsonyi menünek is ki lesz pipálva!


Hozzávalók 2 nagy adaghoz:
6-8 db közepes krumpli
2 kicsi avokádó
1 nagy citrom leve
3 szál újhagyma
10 dkg füstölt lazac
frissen őrölt bors
a házi majonézhez:
1 tojás sárgája
olívaolaj
friss kapor vagy szárított
a díszítéshez pár szem kapribogyó
Először is a krumplit kuktában sós vízben forrástól számítva 10-12 perc alatt megfőzöm. Hagyom kihűlni, majd megpucolom, és vastagabb karikákra vágom. Közben a tojás sárgájából majonézt készítek. Kézi habverővel folytonosan keverve lassú sugárban hozzáöntöm az olvaolajat. Akkor jó, ha kemény lesz, és elválik az edény falától. Egy tojás sárgája akár 1 dl olajat is fel tud venni. Ízesítem sóval, kaporral, facsarásnyi citromlével. A majonézt a krumplival összeforgatom. Hozzákarikázom az újhagyma fehér részét. Az avokádót csak nem sokkal a táalalás előtt hámozom meg, és már közben folytonosan facsarom rá a citrom levét, hogy ne barnuljon meg. Kisebb darabokra vágom, és a krumpli tetejére halmozom, vagy beleforgatom. A lazacot kisebb darabokra szedem, és rózsát formázok beblőlük. Ezzel díszítem a saláta tetejét. Frissen őrölt borsot szórok a tetejére. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése