Hozzávalók egy 13 X 36 cm-es, hosszúkás formához:
250 gramm liszt
3 teáskanál sütőpor
3 tojás
7,5 dkg vaj
300 ml tejföl
10 dkg barna cukor
1 teáskanál vanília kivonat
2 teáskanál fahéj
5 dkg dió
5 dkg natúr, hántolt pisztácia
1 narancs leve
5 dkg aszalt szilva
20 dkg marcipán
10 dkg mazsola
porcukor a szóráshoz
1 púpos evőkanál olvasztott vaj
A sütőt előmelegítem 180 fokra, légkeveréssel. A lisztet beleszitálom egy tálba, hozzákeverem a sütőport. A vajat megolvasztom, hagyom langyosra hűlni. A liszthez hozzákeverem a cukrot, a fahéjat, a durvára vágott diót, pisztáciát. Az aszalt szilvát nagyobb darabokra vágom, a marcipánt a nagylyukú reszelőn lereszelem, majd ezeket is és a mazsolát is a lisztes keverékbe teszem. A tojásokat egy másik tálban villával felverem, hozzáöntöm a tejfölt, a vaníliát, narancslevet. Ezt a nedves keveréket a lisztes elegyhez hadom, lazán fakanállal összevegyítem végül a langyos vajjal tovább lazítom. Sütőpapírral bélelt formába helyezem, és 40-50 percig sütöm. Tűpróbát végzek. Ha kiveszem, megkenem a tetejét olvasztott vajjal. Ha langyosra hűlt vastagon megszórom a tetejét porcukorral. Zárt dobozban, hűvös helyen sokáig eláll.
Épp ma könyvjelzőztem a szakácskönyvemben a stollen receptjét, hogy el ne felejtsek időben nekiállni. Kissé más, mint amit leírtál, de nekem bevált:)
VálaszTörlésNagyon szeretem, de még sose csináltam. Azt hiszem itt az ideje. Receptet mentettem, köszi!:)
VálaszTörlésSziasztok! Örülök, hogy sikerült olyan sütit hozni Nektek, ami megjegyzésre sarkallt Benneteket! Aki megsüti, szerintem nem csalódik benne. Egyébként valóban rengeteg féle recept kering szerte a világban, egy a lényeg, hogy Stollen legyen az ünnepi asztalon. Hiszen annyira ünnepi....
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, tetszik a recept nagyon:) Még sosem sütöttem stollent, mindenképpen kipróbálom idén karácsonyra:)
VálaszTörlés