2011. december 12., hétfő

GRAPEFRUITOS RÁKKOKTÉL


Indul a nagy karácsonyi izgalom: mit főzzek, idén mi legyen a vacsora? Nem vagytok ezzel egyedül, nekem fogalamam sincs, nálunk mi lesz a főétel. Teljes ötlethiány. Előételnek már több minden beillene, így például ez a koktélrák is. Sőt, ez szilveszteri buli indítója is lehet. Egyszerű, előre elkészíthető, villantós! Mi kell ennél több egy háziasszonynak? 
Az elkészítés egyedüli kritikus pontja, amit érdemes megfogadni: a rákot, 3-4 percnél tovább ne főzzétek! Különben rágós lesz, mint egy csizmatalp. Vagyis kuka. 
Egyébként pedig harmonikus, könnyű, romantikus és ünnepi előételként tündökölhet a karácsonyi asztalon.

Hozzávalók 4 személyre:
200 gramm fagyasztott koktélrák
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
10 dkg friss zöld vegyes saláta
1 kis érett avokádó
1/2 citrom leve
1 db kis grapefruit
6 db koktélparadicsom
frissen őrölt bors
a szószhoz:
1 púpos teáskanál ketchup  ( én édes chili szószra csréltem)
2 teáskanál majonéz
1 kiskanál brandy
1/2 citrom leve
A koktélrákot felengedem. A fokhagymát az olajon egy serpenyőben megfuttatom, majd hozzáadom a rákot. Keverem. Mindössze 3-4 percet tölt bent közepes lángon a rák, utána leveszem a tűzről. Valószínűleg rengeteg folyadékot fog ereszteni, így szűrőkanálon lecsöpögtetem.( Vagyis itt lehet a hibát elkövetni, ha valaki megvárja, míg a folyadék elpárolog melegítés közben. Ezt ne tegyük, mert ez fél óráig is eltarthat, és közben csak egyre keményebb lesz a rákhús.) Összeállítom a szószt: minden alkotórészt simára keverek, ha szükséges megsózom. A szószt a kihűlt rákhoz keverem. Kiválasztom a poharakat vagy tányérokat, amiben szervírozni fogok, és az aljára egyenletesen elosztom a salátát, a félbe vágott paradicsomot, a citromlével lecsöpögtetett avokádót (Így nem barnul meg), és recés késsel kivágom a hámozott grapefruitból a hártya nélküli gerezdeket. Ezt a saláta tetejére halmozom, majd erre kanalazom a szószos rákokat. Tálalás előtt rissen őrölt borsot szórok rá és esetleg egy facsarásnyi citromlével is meghintem. Hűtőben tartom tálalásig. 





3 megjegyzés: