2012. február 28., kedd

SÜLT CÉKLA LANGYOS KECSKESAJTTAL




Sokszor belefutok abba a problémába, hogy tél végén jut eszembe: hoppá, idén sem ettem elég céklát! Pedig a cékla annyira egészséges, és mennyeien finom zöldség, hogy kár lenne méltánytalanul kezelni. Tudom, hogy sokan összekötik a menza-éményekkel, a végtelenül édes-savanyúan eltett savanyúsággal, de a cékla sokkal jobb sorsra érdemes! Ez a nagyon egyszerű előétel is olyan finom lett, hogy éppen csak megúszta azt, hogy a munkából hazatérő Férjem is meg ne kóstolja. Sajnos neki is ízlett J, és elfogyott…. Azóta minden héten egyszer terítékre kerül, egy különbséggel: kicsi B is ráérzett a jóra, és 2 db bébicéklára van kalibrálva. Na de akkor nekünk mi marad?!




Hozzávalók 2 személyre:

10-15 dkg natúr francia típusú kecskesajt
4 db kisebb cékla
pár csepp balzsamecet
1 kiskanál pirított szezámmag olaj

a tálaláshoz néhány szem pirított fenyőmag vagy szezámmag

Először néhány szó a kecskesajtról: a francia típusú kecskesajtot azért válasszuk, mert ezt lehet jól átmelegíteni. Ennek a külső kérge leginkább a camambert-hez hasonlít, kemény, belül pedig krémes, markáns. Vagyis a lágy kecskesajtok itt nem megfelelőek. A mennyiséggel azért álltam hadilábon, mert nem tudom otthon hány gramm van egy csomagban. Én most itt 10 dkg-osat használtam, de ha nagyobbat lehet csak kapni nem érdemes felezni vagy megvágni, mert szétfolyik. Akkor legyen nagyobb, de maradjon egyben. 

Szóval először a céklákat megmosom, héjastól alufóliába tekerem, megsózom és közepesen forró sütőben megsütöm. Ez a cékla méretétől függően 40 perc-1 óra is lehet. Kiveszem a sütőből, és ha langyosra hűlt megpucolom. Éles késsel vékony karikákra vágom. Előveszek  egy tiszta, zsírmentes serpenyőt, és közepes lángra teszem. Belehelyezem a sajtot, és minden oldalát megmelengetem. Időnként átforgatom. Ha már langyosra melegedett, tányérra helyezem, köré ültetem a céklákat, amiket megsózok, esetleg megborsozok, és néhány csepp olajjal, ecettel meglocsolom. Pirított magokat szórok a tetejére.

2 megjegyzés:

  1. De klassz! Annak meg különösen örülök, hogy a VKF-nek hála a blogodra akadtam. :)

    VálaszTörlés
  2. Tényleg szuper recept. Nagyon tetszik a blogod, csak ma bukkantam rá! Szuper képeket készítesz.

    VálaszTörlés