2012. március 19., hétfő

RÉTESKOSÁR PASSIÓ GYÜMÖLCS KRÉMMEL



Otthon március 15.-e, és hosszú hétvége, itt hideg, és hideg. DE, ez sem szegte kedvemet, és megsütöttem ezt. Ajánlom ezt Sándor-napra, József-napra, tavaszi szülinapra, estleg a Húsvéti asztalra.  Isteni, krémes, látványos! Mást nem is írok róla, a képek beszélnek helyettem. Kezdők gyakoroljanak, ügyeseknek egyből sikerül.

Hozzávalók 6 darabhoz:

1 csomag, kb 270 grammos rétestészta (marad belőle) 
30 gr olvasztott vaj


a passion fruit curd-höz:


2 tojás
2 tojás sárgája
50 gr cukor
1/2 citrom reszelt héja
1 citrom leve
3 db passió gyümölcs  (maracuja) +1 a díszítéshez
fél vaníliarúd kikapart belseje
100 gr vaj


a díszítéshez mentalevél, porcukor






A sütőt előmlegítem 180 fokra. A rétestésztából kb 10 X 10 cm-es négyzeteket vágok ki. Egy darab kosárhoz 2 tésztalapra van szükség, így összesen 12 db tésztalap kell nekem. Az általam használt réteslapokat úgy csomagolták, hogy 6 lap feküdt egymáson. Így tehát kétszer kellett a négyzeteket kivágni. Remélem érthető, nem bonyolult, csak leírva. Muffintepsi mélyedéseit kivajazom. Nem mindegyiket, mert  nem szabad, hogy a tészta szélei sütés közben összeérjenek, így kb minden második mélyedésben fogom sütni a kosarakat. Ha megvannak a négyzetek, fogok egyet és egy formába szépen elhelyezem. Megvajazom a következő négyzetemet, és vajas felével a már bent csücsülő lapra helyezem úgy, hogy a sarkai átellenesek legyenek. Ha megvan, ezt is megkenem vajjal. Ezt hatszor elkészítem. Ha megvan, betolom a sütőbe, kb 5-7 percig sütöm, hogy szépen megbarnuljanak, de ne égjenek meg. Hagyom a formában kihűlni. Csak teljes kihűlés után töltöm meg a krémmel.


A krémet ezúttal nem a hagyományos lemon curd-del megegyezően készítettem, hanem Neven Maguire receptje alapján. Vagyis vízgőz felé helyeztt keverőtálba helyezem a tojásokat és a sárgáját a cukorral, és a vaníliarúddal. Folytonosan keverem, amikor már kifehéredik mehet bele a citrom héja és leve, valamint a passió gyümölcs kikapart belseje. Tovább keverem, egészen addig amíg sűrű krémet kapok. Az egész kb 10-15 percet vesz igénybe. Ha kész, leveszem a vízfürdőről és hagyom langyosra hűlni. Csak ekkor keverem bele a felkockázott vajat. Ezáltal szép fényes, sima felületű krémhez jutok.

A kosarakat közvetlenül tálalás előtt töltöm meg a krémmel. Porcukorral, passió gyümölccsel és mentalevéllel díszítem.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése