2012. október 11., csütörtök

EGÉSZBEN SÜLT SÜLLŐ ROZMARINGOS BURGONYÁVAL ÉS SÜLT KÁPIA PAPRIKÁVAL

Az egészben megsütött halakkal nem vagyok nagy barátságban. Sokkal jobban szeretem, ha a halat filézve sütöm meg, mint így egyben, ez alól csak ez az egy, a süllő kivétel. Így ugyanis a hasába el tudom rejteni azt a pár citromkarikát, ami sütés közben átjárja a hal húsát..... hmmmm, nagyon finom.... 
Ezúttal- mivel rohanós nap volt, és mindent egyben, gyorsan szerettem volna elintézni- egy tepsiben sütöttem a halat minden egyéb hozzávalóval együtt. Időspóroló és még finom is! Klassz párosítás, ezeket szeretem. Sokkal jobb mint az időigényes és még vacak is... (mert hát ugye néha olyan is van)


Hozzávalók 2-3 személyre:

1 db egész süllő (én tengerit használtam, de a Balatoni a legjobb)
60-70 dkg kis méretű burgonya
2 ág rozmaring
3 db kápia paprika
bors
3 gerezd fokhagyma
olívaolaj
2 dkg vaj
fél citrom

a tálaláshoz balzsamecet

A süllőt lepikkelyezem, belsőségeket eltávolítom, megmosom, szárazra törlöm. A sütőt 180 fokra előmelegítem.
Előveszek egy tepsit vagy jénai tálat, vékonyan kiolajozom és a negyedekbe vágott krumplit beleteszem. Megsózom, 1 ág rozmaring leveleit apróra vágom, rászórom. Rámorzsolom a tetejére a hideg vajat, és kb 15-20 percre betolom a meleg sütőbe. Közben a paprikát kicsumázom, magját eltávolítom, majd ferde csíkokra vágom. A fokhagymákat öszezúzom, rászórom a paprikára, megsózom és összeforgatom a  másik rozmaring ág apróra vágott leveleivel úgy, hogy a fűszerek alaposan átjárják.
A halat kívűl belül alaposan besózom, megborsozom, a hasába teszem a felszeletelt citromot. Kívűl a bőrét beirdalom.
20 perc után kiveszem a krumplit, elosztom a tepsi egyik felén. Másik oldalára elosztom egyenletesen a paprikát, majd ráfektetem a halat. Ismét 20-25 percig sütöm.  Melegen tálalom, a paprikát tálalásnál megöntözöm pár csepp balzsamecettel.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta. Mmmm.... Tegnap mi is egészben sült tengeri süllőt vacsiztunk. :)

    VálaszTörlés