2011. május 1., vasárnap

MENTA PANNACOTTA EPERSZÓSSZAL

Ők estek "áldozatul"...
A panna cotta igazi tavaszi-nyári édesség. Én nem nagyon szeretem megenni, csak elkészíteni. Utoljára a  tavalyi kert parti keretén belül készítettem egyet valamint egy sajttortát, de a tortám labdába sem rúghatott emellett.  Aki  kedveli az effajta zselatinos, hideg édességeket, ezt is imádni fogja. Elkészítése nagyon könnyű és a variációk száma végtelen.

Hozzávalók 4 db szufléformához:

350 gr tejszín
200 gr tej
5 dkg cukor
20 gr friss menta 
4 lap zselatin
1 citrom reszelt héja
2 kiskanál narancsvirágvíz (elhagyható)


30 dkg eper
1 evőkanál cukor
1 evőkanál balzsamecet






A tejet, tejszínt lábasban megmelegítjük, hozzáadjuk a friss mentaleveleket. Kb, 2/3-ára besűrítjük. Közben a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. Ha a tej elkészült, leszűrjük, hozzáadjuk a cukrot, narancsvirágvizet, belereszeljük a citromhéjat, majd a zselatinlapokat kinyomkodjuk, és a forró tejes keverékhez adjuk, hogy feloldódjon. Utána a formákba öntjük, és szobahőmérsékleten kihűtjük. Ezután hűtőszekrényben egy egész éjszaka hűtjük. Tálalás előtt a széleit késsel meglazítjuk, és tányérra borítjuk.



A szószhoz az epret negyedekbe vágjuk, és a cukorral alacsony lángon összerottyantjuk. Ha kész, hozzáadjuk a balzsamecetet. Ezt szobahőmérsékletűre hűtjük, és a kifordított panna cottára halmozzuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése