2012. március 5., hétfő

"HIT-5-A-DAY", EGYETEK NAPONTA ÖTSZÖR GYÜMÖLCSÖT VAGY ZÖLDSÉGET




forrás

GoodFood magyarul

A napokban megjelent a GoodFood magyar nyelvű kiadása. Előtte már olvastam Fűszer és Léleknek hála, hogy ez megtörténik, ezért kerestem aktívan a véleményeket róla. (Én magam Angliában nem jutok hozzá :-(  ) Olvastam néhány blogger oldalán hozzászólásokat, de ami igazán említésre méltó volt, azt Via, UrbanEve életmód blogján böngésztem. Mindig is tudtam, hogy Via alapos, nem hagyja magát a külcsínnel elkápráztatni, ezért is olvasom Őt rendszeresen. Ez a megjegyzés pedig az alábbi volt: 

Az egyetlen fordítási hiba, amin nagyot pislogtam, a 44. oldalon található, ahol a zöldséges ételnél a “3 of 5-a-day”-t sikerült “a napi ötszöri étkezés 3. étkezése” címen fordítani. Az eredeti angolban ez a szöveg arra utal, hogy a fogyasztásra ajánlott napi 5 adag zöldségből az adott étel hármat tartalmaz, magyarul magas a zöldségtartalma — és semmi köze a fogások sorrendiségéhez. De ez igazán apróság a jó tulajdonságok mellett.

Ezek után kiderült még, hogy egyéb fordítási hiba is becsúszott, pl. természetes joghurt massza, vagy önkelesztő liszt és társai. A hibákkal kapcsolatban csak annyit, hogy természetesen nem kell mindenkinek tudnia, mi az a "5 a day", vagy "raising flour", de aki fordít, vagy lektorál, az azért nem árt, ha nem csak a betűkhöz, de a főzéshez is ért, vagy ha valami nem világos, előveszi a Google-t és beüti a homályos részeket a keresőbe.
Már ezek előtt is elkezdetem írni ezt a posztot, de ez az esemény volt az, ami végleg elhatározásra késztetett: ha már egy gasztro lap sem tudja mi az a "5 a day", akkor honnan tudná Zsuzsi és Andi, akik otthon gyereket nevelnek, mellette dolgoznak és háztartást vezetnek, radásul odaadó feleségek? 

"Hit 5-a-day"

Itt, Angliában, azonban az ember nem képes úgy vásárolni, hogy ne írnák rá egy zacskó zöldségre vagy gyümölcsre: "hit 5 a day". Vagyis próbálj meg naponta ötször gyümölcsöt vagy zöldséget enni. És ha ezt a zacskót, ami a kezedben van megveszed és megeszed, máris közelebb vagy a napi 5 bevitelhez, mint enélkül.



forrás




Ti hallottatok már erről? Ugye nem. Pedig mindennek az alapja egy vizsgálat (oxfordjournal), amelyben európai emberek, méghozzá sok, több mint 470 000!!! étkezési szokásait figyelték meg. Talán nem meglepő, de azt állapították meg, hogy azoknál az embereknél, akik több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, mint az átlag kisebb a valószínűsége a rák és egyéb betegségek kialakulásának. Persze az eredmény nem egy kemény végpontú, kétséget kizáró megállapítás, hiszen a kutatók és cikkszerzők maguk is így vonják le a végső következtetést: " a very small inverse association was observed", vagyis nagyon kicsi eltérést figyeltek meg a között, hogy valaki mennyi zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, illetve milyen rizikóval alakulhat ki nála bármilyen megbetegedés. 

Mielőtt mindezek után legyintetek, hogy akkor miről is beszélünk, gondoljuk végig. Lehet, hogy szignifikáns különbséget nem tudtak kimutatni a fentiek során, de mi van ha 10 év múlva mégis bebizonyosodik, hogy erről van szó? Akkor már lehet, hogy késő lesz, de most még van esély arra, hogy ha odafigyelsz, egészségesebben élhetsz. És mi bajunk lehet, ha több zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztunk? És ez nem azt jelenti, hogy soha többé ne együnk húst! Egyáltalán nem. De akkor mit?


Milyen formában együnk zöldséget és gyümölcsöt?


A következők számítanak zöldség vagy gyümölcs fogyasztásnak:
  • Friss gyümölcs és zöldség
  • Fagyasztott gyümölcs és zöldség
  • Konzerv gyümölcs és zöldség.  Érdemes ebből olyat vásárolni, amely saját levében vagy csak vízben eltett élelmiszert tartalmaz, vagyis nincs benne hozzáadott só, vagy cukor. 
  • Aszalt gyümölcsök, pl. mazsola, datolya, füge.
  • Főtt zöldségek és gyümölcsök levesként, egytálételként, vagy tészta mellé köretkent tálalva
  • Egy pohár (1,5 dl) édesítetlen 100%-os gyümölcs vagy zöldséglé. Egy nap bármennyit lehet inni ebből, de csak egy pohár számít egy nap! Ennek főleg az az oka, hogy a gyümölcs és zöldséglevek kevesebb rostot tartalmaznak, mint az egész gyümölcsök vagy zöldségek. 
  • Smoothi-k. Nálunk ez kevésbé elterjedt, a szigetországban viszont mindenhol rábukkanhatsz. Gyümölcs vagy zöldségpépből készülő innivaló. Naponta maximum 2 smoothie elfogyasztása fér bele a napi ötszöri fogyasztásodba, de ez sokban függ attól, hogy milyen módon állították elő. (magyarul az nem megy, hogy megiszol naponta 5 adag smoothiet, muszáj egyéb módon is rostot bevinned ezen kívűl is)
  • Babfélék és hüvelyesek. Szintén érvényes ezekre is, hogy bármennyit ehetsz belőle egy nap, de csak egy adagnak számít. Ennek oka az, hogy kevesebb tápanyagot tartalmaznak, mint a zöldségek és gyümölcsök. ( magyarul ne egyél naponta ötször babot vagy hüvelyest, hogy egészségesebb legyél, egyél mellé zöldséget vagy gyümölcsöt is)
  • És bármennyire is furcsa, de számítanak azok a gyümik és zöldségek is, amelyek előre elkészített, félkész kajákban vannak, mint pl tésztaszószokban, levesekben. Bár ezeknek magas a zsír, cukor  és sótartalma is, ezért nem árt ellenőrizni a termék leírásán az összetevőket.
  • És sajnos egy rossz hír a krumpli-imádóknak: a krumpli fogyasztása-bármennyire is zöldség- nem tartozik ebben az értelemben ebbe a kategóriába. Nagyon magas a keményítő tartalma, kevés benne a rost. Így az sem működik, hogy naponta 5-ször sült krumplit rágcsálunk.
És hogy mennyi az annyi, vagyis milyen mennyiség számít egy-egy adagnak zöldségből és gyümölcsből, az legközelebb kiderül!






3 megjegyzés:

  1. Hát elég nagy hiba ez a BBC Good Food-ban. Valahol azt is olvastam,hogy a lap főszerkesztője nem is konyít a főzéshez...de még nem láttam a magazint, anyukám hozza majd ki Húsvétra:) Az angol nagyon jó, sok klassz recept van benne. Igen, ez a 5-a-day nagyon hasznos dolog és bizony ártani nem árt, ha betartjuk!:)

    VálaszTörlés
  2. Nekem tetszett a 227 g konzerv-paradicsom. Vizionáltam, ahogy állok a digitális mérleg előtt és méricskélem ki a fenti a adagot. (Gondolom, hogy ez egy fél konzervet jelent, de akkor nem inkább azt kellett volna írni?)

    VálaszTörlés
  3. Az pont fel font, abban mernek Angliaban, vsz.onnan jott ez a furcsasag.

    VálaszTörlés