2011. május 20., péntek

BODZA POHÁRKRÉM



Még mindig bodza!

Biztosan Önök is voltak már olyan helyzetben, amikor ettek volna valamilyen édességet, de sem kedvük, sem idejük nem volt arra, hogy bekapcsolják a sütőt, és órákig süssenek, krémet kavarjanak. Ez a desszert azoknak szól! Aki ennél gyorsabban szeretne valamit összeütni, annak nem tudok ötlettel szolgálni....
És még egy: a pohárkrémek egyik előnye, hogy szabadon variálhatóak. Mindenki azt tegye bele, ami neki kedves. A variációk száma végtelen! A másik, hogy rendkívűl mutatósak, így tökéletes vendégváró desszertek.



Hozzávalók 4 db pohárhoz:

2 dl bodzaszörp ( lehet bolti is, de jobb a házi :-)
fél lime reszelt héja
3 db lapzselatin
20 dkg natúr joghurt
10 dkg mascarpone
5 dkg babapiskóta vagy teljes kiőrlésű keksz (pl. Győri)


a díszítéshez: szeletelt mandula, idénygyümölcs, pirított dió, citromfű, tejszínhab, stb


A zselatin lapokat hideg vízbe áztatom. A szörpöt felmelegítem egy lábosban, belemegy a reszelt citromhéj. Lehúzom a tűzről, és ha langyos, hozzákeverem a kinyomkodott zselatint. A joghurtot a mascarponeval csomómentesre keverem, kézi habverővel. Hozzáöntöm a bodzaszörpöt. Megkóstolom! Nagyon fontos, mert ha valakinek nem elég édes tehet bele porcukrot. Ez sajnos a szörp édességétől függ. Közben a babapiskótát vagy kekszet mozsárban összetöröm. Ha nincs mozsár, beleteszem egy zacskóba, bekötöm a száját, és sodrófával összetöröm. ( A babapiskóta szinte teljesen elázik a krémtől, így aki azt szereti, ha roppanós a krémben valami, az a kekszet válassza.) A poharak aljára teszek az összetört piskótából vagy kekszből. Kb. az összes kétharmadát használom fel. Erre ráöntöm a krémet, négy egyenlő részre elosztva. Érdemes olyan edényben elkészíteni a krémet, aminek van csőre, vagy kiöntője, mert így nem piszkoljuk össze a poharak szélét töltés közben. Belekanalazni szerintem jóval nehezebb. Ha elosztottuk a krémet, rászórjuk a maradék kekszet a krémek tetejére. Legalább 2-3 órát hűtőben pihentetjük.
Tálalás előtt gyümölccsel és minden egyébbel feldíszítem.




2 megjegyzés:

  1. Hat ez fantasztikussan nez ki! Mnam:-)
    De az 5kg piskota nem sok?

    VálaszTörlés
  2. Kedves Elina!

    Legalább valaki figyel :-))) Nagyon köszönöm az észrevételt, természetesen nem 5 kg csak 5 dkg. Elnézést a hibáért, kicsit álmosan sikerült begépelni.
    Egyébként tényleg nem csak jól néz ki, de fini is. Sok sikert az elkészítéshez!

    Köszönettel, Emma

    VálaszTörlés