2011. május 24., kedd

TÚRÓGOMBÓC BODZAÖNTETTEL


Még mindig bodza.

A hétvégi vendégeskedés során bodzaparfét készítettem, de nem volt annyira tökéletes, hogy megörökíthessem. Így továbbgondoltam a bodzás ennivalókat, és eljutottam a túrógombóc -bodza párosra. Nagyon finom lett, és mutatós is. Így villant át az agyamon az, hogy egyáltalán nem véletlen, miért vannak tele édességek receptjeivel a nagy gastrolapok . Hát itt a válasz: mennyivel egyszerűbb őket lefényképezni, mint egy nagy darab steaket, vagy flekkent, vagy esetleg egy gulyáslevest.  De igazságtalan és kövér lenne az élet, ha csak sütiket sütnénk, így ígérem, ez az utolsó bodzás édesség, és jönnek zöldséges, fehérjés ételek is. 

Hozzávalók 4 személyre:

2 tojás
0,5 kg túró
5 evőkanál búzadara
evőkanál porcukor
evőkanál liszt
1 citrom reszelt héja

evőkanál zsemlemorzsa

Az öntethez:

25 dkg görög joghurt
1 dl bodzaszörp
kevés citromfű levél apróra vágva
ízlés szerint porcukor

Az öntet hozzávalóit alaposan elkeverem, és ha szükséges még édesítem. Hűtőben hagyom összeérni. A túrógombóc hozzávalóit összekeverem egy nagyobb tálban. Legalább 20 percet állni hagyom, így a búzadara kellően megduzzad. Ezután felteszek sós vizet forralni. Ha felforrt, és eleget állt már hűtőben a gombócmassza, vizes kézzel diónyi gombócokat formázok és a forró vízbe teszem. Két adagban szoktam őket kifőzni, így biztosan nem esnek szét. Akkor jó, ha feljönnek a víz tetejére.  Közben a zsemlemorzsát száraz serpenyőben aranyszínűre pirítom, alacsony lángon, folyamatosan kevergetem. Egy nagy tálba hideg vizet eresztek, és a megfőtt gombócokat abba szedem. Egy fél perc után szűrőkanállal kiszedem őket a vízből, és lecsepegtetem.  A második adagot is hasonlóképpen kifőzöm. A lecsepegtetett gombócokat még melegen a morzsába forgatom.
Tálalás előtt közvetlenül az öntetet a meleg gombócokra halmozom, és esetleg porcukrot is szórok rá.


3 megjegyzés:

  1. Egy kérdés foglalkoztat napok óta: vajon honnan szerzel bodzát? Azt nem lehet a zöldségestől:)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Julcsi!
    Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egy csendes mellékutcában lakunk, ahol hetek óta illatozik a bodza. Így mindegyik szüret innen történt. Aztán múlt héten Zs barátnőmékhez mentünk, ahol a kertben mi fogadott? Tengernyi bodza! Így véleményem szerint Budafok-Budatétény hemzseg a bodzabokroktól, csak nyitott szemmel kell járni. Ha viszont tuti biztosra szeretnél menni, és biobodzát gyűjteni, akkor javaslom a hétvégi kiránduló helyünket, ahol most kezdődött a virágzás, így még a hétvégén éri el a csúcspontot, ez Majk. Van egy horgásztó, ami mellet nincs autóforgalom szinte, és csak mélyen besétálva az erdő felé lehet szüretelni. Remélem tudtam segíteni!

    VálaszTörlés
  3. Ismerjük Majkot, csupa jó emlék van a tarsolyunkban.
    Amikor még mi is Budatétényben laktunk, volt a házunk alatt egy kis bodzabokor, mivel másnak nem kellett, minket éppen ellátott.

    VálaszTörlés